Het Parijs van Isis, mijn onderzoek naar een verborgen geschiedenis


In 2004 las ik, en velen met mij, de 'Da Vinci Code' van Dan Brown. Het boek zorgde voor veel hilariteit en kende voor- en tegenstanders. Wat mij fascineerde, was de aanwezigheid van het vrouwelijk goddelijke in dit boek. Op een toegankelijke manier wist Brown de focus te leggen op godinnen en moederlandse aspecten. Hij bracht als het ware bepaalde kennis die in ons (collectieve) onbewuste was beland weer naar de oppervlakte. Wat mij het meest intrigeerde waren de uitspraken over Parijs: de stad zou haar naam te danken hebben aan Isis.
Par-Isis (nabij Isis) zou in de loop der tijden verbasterd zijn tot Paris. Brown vermeldt zelfs dat de Saint Sulpice niets minder is dan 'De kerk, die op de ruïne van een oude tempel voor de Egyptische godin Isis is gebouwd...' (pag. 87). Maar wat doet Isis in Parijs en waarom weten wij niet meer dat de stad naar haar vernoemd is?

Hoe meer ik mij de afgelopen jaren verdiepte in de moederlandse geschiedenis, de Jungiaanse psychologie en de gnostiek, hoe meer dit gegeven van Par-Isis mij bleef achtervolgen. Overduidelijk was het voor mij inmiddels geworden dat Isis - op het moment dat het christendom een staatsgodsdienst werd - overging in Maria! De Isis cultus was ten tijde van het Romeinse Rijk de meest populaire religie. Om het christendom overal voet aan de grond te laten krijgen, werden er (blijvend) aspecten van andere, populaire religies - met name de Isis cultus - geleend.

Toen ik in het najaar van 2009 gevraagd werd om een stadsreis te organiseren naar Parijs was er geen twijfel mogelijk. Dit was de kans om eindelijk het mysterie van Par-Isis te onderzoeken!
Inmiddels had uitgeverij A3 boeken aangegeven bijzonder geïnteresseerd te zijn in deze verborgen geschiedenis. Samen met mijn broer, fotograaf Bernd Haanappel, ging ik naar Parijs. Het was een fantastische week vol ontdekkingen en openbaringen. Met vele foto's en literatuur keerden we huiswaarts. Toen begon mijn tijd als 'kluizenares', want schrijven doe je immers alleen. Met de blik gericht op het onderzoek, de reflectie en het schrijfproces. Niet makkelijk als je ook nog moeder bent van 3 jonge kinderen (3, 6, 9 jaar). Maar het is gelukt en ik ben bijzonder trots op het resultaat: een prachtig vormgegeven boek met schitterende foto's en het ware verhaal van Par-Isis.......

Karin Haanappel, zomer 2010

Het Parijs van Isis, een verborgen geschiedenis
Uitgeverij Haanappel Publishers
ISBN: 978 90 82301 915
hardback
ca. 120 pagina’s full color
met een nawoord van dr. Annine van der Meer (historicus, theoloog en symbooldeskundige)

Zodra de herdruk leverbaar is, zijn gesigneerde exemplaren te bestellen via •This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it• (verzendkosten zijn voor onze rekening).