Kunsthistorica drs. Karin Haanappel

Haanappel Art ~ Kunstgeschiedenis Onderwijs

Wat leuk dat je op mijn website terecht bent gekomen! Dat betekent dat mijn passie voor de kunstgeschiedenis jouw aandacht heeft getrokken. Mooi, een leven zonder kunst & cultuur zou ik me niet meer kunnen voorstellen en jij hopelijk ook niet.

Voor mij begon het in 1990, toen ik aan de Universiteit Utrecht het vak The Story of Art ging volgen. Na de eerste pagina's uit het gelijknamige boek van Ernst Gombrich (1909-2001) gelezen te hebben, was ik verkocht. Zijn woorden raakten me diep en terwijl ik het boek doorbladerde en de kunstwerken op me in liet werken, besloot ik dat ik dit gevoel nooit meer wilde kwijtraken. Ik studeerde sinds een jaar algemene letteren en volgde colleges bij diverse disciplines van de Letterenfaculteit: muziekgeschiedenis, theatergeschiedenis, filmgeschiedenis, Italiaanse taal- en letterkunde, literatuurgeschiedenis, cultuureducatie en nu ook kunstgeschiedenis. Ik besloot me in te schrijven voor de voltijds studie kunstgeschiedenis naast algemene letteren. Het zijn fantastische jaren geworden waar ik heel veel kennis heb opgedaan. In 1993 moest ik gaan nadenken over een doctoraalscriptie. Eén ding stond vast, ik zou afstuderen op een vrouwelijke kunstenaar! Het intrigeerde me enorm dat the history of art definitely his story was geworden. Om mijn zoektocht naar de ultieme vrouwelijke kunstenaar af te bakenen, besloot ik op zoek te gaan in het Parijs van de Belle Époque. Daar ontdekte ik het bezielde oeuvre van Camille Claudel, het was alsof er een vonk van haar passie op mij spatte. Het was liefde op het eerste gezicht en het begin van een onverbrekelijke verbintenis die alle dimensies overstijgt. Camille Claudel l'or qu'elle trouve ... was de titel van mijn doctoraalscriptie waarmee ik in 1994 afstudeerde in kunstgeschiedenis en algemene letteren. Een jaar later besloot ik de postdoctorale lerarenopleiding te doen en mijn eerstegraads lesbevoegdheid voor kunstgeschiedenis te halen.

Sinds 1996 doceer ik kunst- & cultuurgeschiedenis, vanaf de Venus van Willendorf tot aan de Nana-beelden van Niki de Saint Phalle, op verschillende locaties in Nederland en België. Naast mijn werk als docent ben ik gestart met een onderzoek naar de vergeten vrouwelijke kunstenaars in de westerse kunstgeschiedenis. Camille Claudel is niet de enige vrouw die in de schaduw van een grote meester terecht is gekomen. Het is belangrijk haar verhaal in een breder perspectief te plaatsen en de male-gazed (kunst)geschiedenis onder een vergrootglas te houden. In de zomer van 2009 heb ik het Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis opgericht en op 8 maart 2012 is mijn boek Herstory of Art verschenen. In dit boek worden vrouwelijke kunstenaars vanaf de oude steentijd tot het begin van de moderne kunst voor het voetlicht geplaatst en in de context van de kunstgeschiedenis geplaatst. Dit boek, net als mijn eerste boek Het Parijs van Isis (2010), is helaas helemaal uitverkocht.

In 2014 heb ik samen met mijn broer Bernd uitgeverij Haanappel Publishers opgericht. Niet alleen zullen mijn eerste twee boeken opnieuw worden uitgebracht (volledig herzien en aangevuld), ook mijn lang gekoesterde wens om Camille Claudel haar rechtmatige plek in de kunstgeschiedenis (terug) te geven, wordt realiteit. Camille Claudel statuaire is het resultaat van jarenlang onderzoek en zal (naar verwachting) eind 2017 het levenslicht aanschouwen! Daarna zullen mijn broer en ik ons richten op andere prachtige en noodzakelijke publicaties.

Wil je meer weten over mijn kunstgeschiedenis onderwijs, kijk dan op www.thestoryofart.nl
Camille Claudel heeft een eigen website www.camille-claudel.nl
En de uitgeverij uiteraard ook www.haanappelpublishers.nl

De website voor Herstory of Art - Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis wordt herzien, kijk voorlopig op www.vrouwelijkekunstenaars.nl

En wil je weten waar ik welke lezing of cursus geef, kijk dan in de agenda.

Niets meer missen? Meld je aan voor Haanappel Art - Kunst Nieuws door op deze link te klikken!